top of page

Dupuytren Spier & Peesproblemen

Dupuytren kenmerkt zich door het ontstaan van bindweefselverharding van de handpalm, fibromatosis facialis palmaris, en heet ook wel de 'koetsiershand, Keltische klauw, Viking-ziekte".  Vanuit kleine knobbels in het bindweefsel van de handpalm vormen zich (woekerende ) strengen totaan meestal pink, ring en middelvinger. Op langere termijn kan dit voor gevolg hebben dat de vingers zich niet meer volledig kunnen strekken. Het laat zich raden dat allerlei dagelijkse bezigheden en hobby`s een probleem worden.

Op dit moment bestaan er reguliere medische ingrepen die het kromtrekken van de vingers (tijdelijk) kunnen verhelpen. Er is helaas geen enkele garantie dat Dupuytren niet terugkeert na deze ingrepen. Ook is bekend dat er geen garantie is dat na de ingreep geen beschadeging van een zenuw of pees zal zijn. Het littekenweefsel kan na de ingreep zoveel last geven dat er alsnog een handbeperking kan optreden.

Voetreflextherapie kan een positief en ontspannen effect hebben op Dupuytren. Het protocol bestaat uit een combinatie van grepen en drukmassage, gebruikmakend van zowel westerse als Chinese inzichten en massagetechnieken.  Dit behandelprotocol is ontstaan vanuit een pilot. Een blijvend resultaat kan nog niet gegarandeerd worden. Aanvullend onderzoek is daarom gewenst en is volop aan de gang.

 

In vergelijking met de reusultaten van de reguliere medische ingrepen kan geconcludeerd worden dat voetreflextherapie bij de meeste clienten een positieve invloed heeft op de vermindering van Dupuytren. Met voetreflex kan mogelijk een operatief ingrijpen met de mogelijke kans op schade aan pees of zenuw en vorming van littekenweefel voorkomen of uitgesteld worden.

Voor behandeling
Na 6 behandelingen
bottom of page